Zie je jouw kinderen ooit in deze positie zitten, stop hen dan gelijk! De reden? Ik wist het ook niet..

Ik heb het over de W-zit bij kinderen, dit wordt ook wel de omgekeerde kleermakerszit genoemd. Dit is een zithouding waarbij kinderen op de bank of de grond in de vorm van een ‘W’ zitten. Dit vinden veel kinderen een comfortabele houding maar dit kan op korte en lange termijn voor gewrichten- en spierklachten zorgen, met name in de rug, heupen, voeten en benen.

Het is daarom erg belangrijk om de W- zit niet te stimuleren. In sommige gevallen de W- zit een normale zitpositie, bijvoorbeeld als kinderen tijdens het spelen van zitpositie wisselen en dit als een tijdelijke zit aannemen. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat het kind niet langdurig in deze positie zit, want dan kunnen de spieren zich onvoldoende ontwikkelen. Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn is naar binnen gedraaide voeten en onderontwikkelde romp- en rugspieren.

Je vraagt je vast af hoe je dit kunt voorkomen? Fysiotherapie is de oplossing of steunzolen om het naar binnen draaien van de voeten te verminderen. Het belangrijkste is om kinderen te stimuleren om een andere en betere zitpositie aan te nemen. Bijvoorbeeld de kleermakerszit, met de benen recht vooruit of met de benen dezelfde kant op. Zit jouw kind zo wel eens? Laat het ons weten!

Deel dit op Facebook en geef deze belangrijke informatie aan alle ouders op Facebook, want ik weet zeker dat velen niet op de hoogte zijn van de risico’s van deze houding.