Dit drankje is slecht voor je botten. Gek genoeg drinken veel mensen dit dagelijks.

Ondanks diverse voedingscampagnes blijft frisdrank razend populair in Nederland. Een glaasje cola of sinas smaakt beter dan een glas water. Maar als je weet wat de gezondheidseffecten zijn. En dan hebben we het niet eens over dat suikerhoudende dranken je gebit aan kunnen tasten.

In 2008 deden professoren een speciaal onderzoek bij vrouwen die dagelijks minimaal een blikje cola dronken. Bij vrouwen bleek de beenmineraal dichtheid zichtbaar minder was dan bij vrouwen die nooit cola nuttigde. Bij mannen was dit ook het geval maar minder erg. De fosfor die de cola bevat verhindert de opname van calcium in het lichaam. Dit heeft tot gevolg dat er bot erosie kan ontstaan.


Naast bot erosie hebben we nog een aantal redenen waarom je beter een glas water dan een glas cola kan nemen.

Veroorzaakt schade aan de lever
Frisdrank is slecht voor je gezondheid maar ook je lever wordt extra belast door het consumeren van veel cola. Een te grote consumptie van cola kan een levercirrose veroorzaken.

Veroorzaakt nierstenen
Het fosforzuur in de cola kan je urine wegen flink aantasten. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat dagelijkse consumptie van cola de kans op nierstenen met 15 % verhoogt.

Veroorzaakt tandbederf
Overbodig om te vertellen dat de grote hoeveelheid suiker in de cola je tanden sneller kan bederven.

Dus wees verstandig en kies voor een glas water als dorstlesser.
DEEL! dit bericht met je vrienden.