BELANGRIJK! Hier zijn de ongewone signalen van een beroerte waar vrouwen zich bewust van moeten zijn. Neem deze symptomen serieus!

Vele onder ons denken dat een beroerte plotseling uit het niets komt, dat is natuurlijk ook een deels waar. Maar vaak geeft je lichaam toch al bepaalde seintjes af die je laten weten dat het niet zo goed met je gaat. Memoriseer deze signalen om snel te kunnen optreden.

Wat is een beroerte precies?

Een beroerte treed vaak op wanneer een bepaald deel van de hersenen zonder bloed komt te zitten. De hersencellen krijgen dan geen zuurstof meer en sterven snel af. Dit veroorzaakt lichte tot zware schade aan de hersendelen die vooral de spieren en het geheugen controleren. De ernst van een beroerte hangt af van de zone van de hersenen die zonder bloed komt te zitten. Mocht je denken dat je symptomen hebt ga dan meteen naar je huisarts of naar het ziekenhuis.

vrouw_Fotor-1

 

Hieronder hebben we een aantal risicofactoren beschreven.

De risico factoren
– diabetes
– Te hoge cholesterol
– druggebruik
– roken
– te weinig beweging
– obesitas
– hoge bloeddruk
-Andere vreemde symptomen

De klassieke symptomen voor een beroerte zijn gelijk voor de mannen en vrouwen: Duizeligheid, wazigheid, hoofdpijn, slecht zicht en geheugenproblemen. Voor de vrouwen gelden er enkele specifieke symptomen die we hieronder hebben beschreven:

– hallucinaties
– kortademigheid
– hik
– flauwvallen
– epileptische aanvallen
– misselijkheid
– algemene pijn
– veranderingen in stemmingen en gedrag

Handel snel en denk FAST! 
Als een of meer van deze symptomen zich voordoen, moet je onmiddellijk de hulpdiensten bellen. Zeker als ze in combinatie zijn met moeilijkheden om na te denken en te communiceren. Ga deze symptomen na:

F – Face dropping: Laten de spieren in je gezicht het afweten?
A – Arm weakness: Verslapping in de armen wijst op een beroerte.
S – Speech difficulty: Als je de woorden die je wil zeggen weet, maar je krijgt ze niet uitgesproken ga dan over naar de volgende stap.
T – Tijd om de ambulance te bellen!

Veel artsen adviseren zelfs om direct met spoed naar het ziekenhuis te gaan of om direct de hulpdiensten te bellen als je een vermoede hebt dat je beroerte gaat krijgen. Deel deze belangrijke informatie met iedereen door op Facebook die je kent. Het kan namelijk een leven redden!